Häät

Hääpuvun teettäminen mittatilaustyönä – 6 tärkeää askelta

Ompelimo Kellon mittatilauspuku Kuvaaja: Mia Hyypiö

Juhlavaatteista ihanimmat eli naisten hääpuvut ovat tämän päivän postauksen aiheena. Jos vanhojenpäiväpuku on  lukiolaistytön prinsessaunelma, on hääpuku lähes jokaisen naisen haaveissa jossain elämänvaiheessa. Vaikka hääpukuliikkeet ja nettikaupat ovat ihania pukuja pullollaan, voi joskus silti käydä niin, ettei sitä omaa unelmapukua löydykään. Siinä tilanteessa kannattaakin kääntyä ompelijan puoleen.

Tällä kertaa käymme läpi sitä, minkälainen prosessi on hääpuvun teettäminen ompelijalla. Se voi olla monelle morsiamelle tuntematon ja siksi vähän jännittäväkin prosessi. Toivommekin teidän tulevien morsiamien saavan hieman rohkeutta harkita myös tätä vaihtoehtoa pukua hankkiessanne. Tämä kuvaamamme prosessi ei toki ole kaiken kattava ja siihen voi kuulua muitakin vaiheita ompelimosta riippuen. Käymme tässä kuitenkin läpi ne tärkeimmät ja ehkä myös kriittisimmät kohdat puvun teettämisen osalta.

1. Varaa riittävästi aikaa puvun teettämiseen

Kannattaa huomioida, että puvun teettämiseen varattava aika vaihtelee ompelioittain. Yleisiä suuntaviivoja saat ompelimomme käyttämistä aikasuosituksista. Meillä ompelimossa aikaa pyydetään varaamaan vähintään 4 viikkoa puvun teettämiseen. Tietysti hieman pidempi aika on parempi, mutta nopeamminkin kiireisissä tapauksissa voidaan puku saada valmiiksi.

Puvun teettämistä ei kuitenkaan kannata aloittaa liian aikaisin. Ompelimo Kellossa yleensä prosessi aloitetaan aikaisintaan puolisen vuotta ennen häitä. Tähän mennessä ajatus puvusta ja sen mallista on ehtinyt hioutua. Kokemus on osoittanut, että paljon aiemmin ei kannata olla liikkeellä.

2. Lähetä tarjouspyyntöjä

Puvun teettäminen alkaa tarjouksesta ja oikeastaan sinun lähettämästäsi tarjouspyynnöstä ompelijalle. Suosittelemme lähettämään useampia tarjouspyyntöjä eri ompelijoille tulevasta puvusta. Parhaan ja kattavimman tarjouksen saat, jos liität tarjouspyyntöösi kuvan/kuvia suunnittelemastasi puvusta. Ompelijan ammattitaitoon kuuluu myös osata antaa hinta-arvio puvun valmistuksen kustannuksista ja myös arvio siitä kuinka paljon kangasta siihen kuluu. Jo tässä vaiheessa siis voit tehdä seulontaa siitä mistä saat ammattimaista palvelua heti ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien.

Meille voit jättää tarjouspyynnön mittatilaushääpuvusta esim. sähköpostitse ompelimokello@gmail.com.

3. Sovi tapaaminen ompelimoon/ompelimoihin

Tämä tapaaminen on todella tärkeä. Ompelijan valinta on vähän niinkuin kampaajan valitsemista: teidän täytyy puhua samaa kieltä ja olla samalla aaltopituudella. Tämä puku on elämäsi tärkeintä päivää varten, joten mittatilausompelijan valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Voit tutkia vaikka nettisivujen kautta ompelijan aiempia töitä ja mahdollisia suosituksia. Ammattitaitoinen ompelija uskaltaa myös sanoa, mikäli valitsemasi puvun malli ei ole eduksi vartalotyypillesi ja suositella muutoksia.

Tarkista ensimmäisellä tapaamisella myös mitä hääpuvun hintaan sisältyy. Mikäli mahdollista, valitse ompelimo, josta voit saada lopullisen hintatarjouksen ennen mekon teettämistä. Tällöin vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Kannattaa tarkistaa myös, sisältyykö kohdassa 4. mainittu prototyyppimekko ompelutyön hintaan. Protomekko auttaa sinua ja ompelijaasi hahmottamaan miltä hääpuku tulee näyttämään. Huomioi myös, että halutessasi itse muutoksia pukuun myöhemmässä vaiheessa prosessia, se saattaa nostaa lopullista hintaa.

Ompelijan valittuasi on vuorossa mittojenotto tapaaminen ja puvun suunnittelu. Tällä tapaamisella ompelija myös hahmottelee puvustasi luonnoksen joko sähköisesti tai paperille.

4. Prototyyppimekko

Ompelija valmistaa yleensä prototyyppimekon hääpuvustasi seuraavassa vaiheessa hääpukuprosessia. Kuten jo aiemmin todettiin, prototyyppimekko on tärkeä osa hääpuvun teettämistä sekä ompelijalle että tilaajalle. Prototyyppi tehdään yleensä lakanakankaasta ja sen perusteella tehdään tarvittavat muutokset myös varsinaisen puvun kaavaan. Tässä vaiheessa pääset myös toivomaan mahdollisia muutoksia puvun leikkaukseen. Varsinaisen kankaan leikkaamisen jälkeen muutosten tekeminen on haastavampaa. Siksi on tärkeää kertoa rohkeasti tässä vaiheessa, jos joku asia puvussasi mietityttää ja haluat siihen jotain muutoksia.

Prototyypin sovitusta ompelimolla

5. Hanki sopiva materiaali

Materiaalin hankinta on omanlaisensa prosessi, joka vaatii aikaa ja joskus vähän myös tutkimustyötä. Kivijalkaliikkeistäkin löytyy paljon materiaaleja, mutta aina ei välttämättä juuri sitä mitä itse etsii. Nettivalikoimat nykyisin auttavat myös hankinnassa. Lisäksi kivijalkaliikkeet ja jotkut ompelimot tarjoavat palveluja, joiden kautta kankaita voi tilata. Mm. Ompelimo Kello tarjoaa valikoiman Carrington Fabricsin tilauskankaita mittatilauspukuihin. Kangaskansioihin pääset tutustumaan ompelimollamme Kellossa.

Ompelijasi auttaa sinua aina materiaalin valinnassa ja se on osa hänen ammattitaitoaan. Tässäkin suhteessa on tärkeää, että puhutte samaa kieltä ja ymmärrätte hyvin toisianne. Jos teetät mittatilauspuvun ompelijasi on, kaason ohella, tärkeä henkilö hääpäivään valmistautuessasi. Muista valita siis luottotyyppi, joka tekee työtä asiakkaan parasta ajatellen.

6. Varsinaisen hääpuvun sovitukset

Hääpuku valmistumassa
Hääpuku valmistumassa ompelimolla

Varsinaista hääpukua sovitetaan yleensä myös ompelimossa 2-3 kertaa. Protopuvun tekeminen yleensä takaa jo ensimmäiseen sovitukseen paremman istuvuuden, mutta silti pieniä muutoksia joudutaan usein tekemään. Eli ompeluvaiheessa pukua sovitetaan 1-2 kertaa ja valmista pukua myös kertaalleen noudettaessa. Mikäli valmiissa puvussa on vielä jotain korjattavaa, se jää ompelimoon viimeisiin viilauksiin ja uusi noutokerta sovitaan. Ainakin meidän ompelimon, ja varmasti myös kaikkien muiden ammattitaitoisten ompelijoiden, tärkein tavoite on tyytyväinen morsian, joten viimeisiä silauksia tehdään niin monta kertaa kunnes asiakas on täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Tässä siis lyhyesti koko hääpuvun mittatilaustyönä teettämisen vaiheet. Toivottavasti tämä innostaisi ja rohkaisi teitä harkitsemaan myös mahdollisuutta teettää hääpuku. Kysykää myös, jos joku asia jäi mietityttämään ja kertokaa kokemuksia hääpukujen valmistusprosesseistanne.

Ihania hetkiä hääpukusuunnittelun parissa toivottaa,

P.S. Huomasithan, että etsimme myös rohkeita morsiamia, joille voisimme toteuttaa kaksi upeaa hääpukua 2018 Oulun häämessuille. Valitut morsiamet saavat hääpuvun pelkin materiaalikustannuksin. Hae siis mukaan 15.11.2017 mennessä!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *