Häät

Hääpuku ja vartalotyyppi – mitä ottaa huomioon?

Tuntuuko sinustakin välillä, että hääpuvussa “sen oikean” löytäminen on aikamoinen mission impossible? Moni häitään suunnitteleva leidi saattaa olla hieman pyörryksissään nykyisin tarjolla olevasta morsiuspukuvalikoimasta. Materiaaleja ja malleja on joka lähtöön ja päätöksenteko on vaikeaa. Tahtoisi löytää juuri sen täydellisen, siihen omaan ainutlaatuiseen päivään. Mutta miten se löytyy kaikkien niiden ihanuuksien joukosta?

Päätin hieman helpottaa sinun urakkaa ja listata parhaimmin eri vartalotyypeille soveltuvia hääpukumalleja. Tämän jaoittelun perusteella voit rajata omaa etsintääsi edes hieman. Olen jakanut vartalotyypit perinteisiin viiteen eri ryhmään, jotka varmaan ovatkin sinulle tuttuja. Kuvaan lyhyesti jokaisen vartalotyypin ominaisuudet ja mitä tulisi pukuvalinnassa ottaa huomioon. Muistathan kuitenkin, että näiden suositusten tarkoitus on AUTTAA sinua pukuvalinnassa, ei olla lisäämässä stressiä 🙂

X – Tiimalasi

Tiimalasi on se vartalotyyppi, joita näkee mm. vanhoissa Hollywood-elokuvissa. Tyypillinen tiimalasi on esimerkiksi Marilyn Monroe, jolla oli selkeä vyötärö yhdistettynä naiselliseen lantioon ja rintoihin. Monen mielestä täydellinen naisvartalo siis. Kuitenkin on tiettyjä asioita, joita tämänkin vartalotyypin kohdalla hääpuvussa kannattaa huomioida. Tärkeimpänä on se, että upeaa naisellista vyötäröä kannattaa ehdottomasti korostaa eli EI empirelinjaa tiimalasille tai muutakaan säkkimallista pukua.

Ompelimolla mittatilaustyönä valmistettu puku

Parhaimmillaan tämä vartalotyyppi on esimerkiksi prinsessamallisessa puvussa, jossa voi olla sekä helmassa että pääntiessä runsautta. Myös merenneito malli toimii ja toki kaikki muutkin vyötäröä korostavat mallit. Kannattaa huomioida pukua valitsessa, että yläosa ja alaosa ovat tasapainossa, jolloin tiimalasin muoto tulee parhaiten esiin. Myös vöitä ja yksityiskohtia vyötäröllä kannattaa suosia, mutta ei vahvoja laskoksia, jotka vain peittävät upeaa vyötärön kaarta. Ylläolevasta kuvasta näkyy myös, että monenlainen helmanmitta imartelee tätä vartalotyyppiä ja voitkin valita perinteisen pitkän puvun sijaan vaikkapa tällaisen midimittaisen (tea length) puvun.

V – Kolmio

Toisin kuin tiimalasilla, v-kolmiolla ei juurikaan ole erottuvaa vyötäröä. Vartalossa painopiste on joko leveissä hartioissa ja/tai suurehkoissa rinnoissa. Lantio on selkeästi hartioita ja rinnanympärystä kapeampi. Voidaan puhua atleettisesta vartalosta, joita näkee esimerkiksi uimareilla paljon.

V-kolmiolle sopii upeasti merenneitomallinen hääpuku

Tällaisen vartalotyypin hääpuvussa on tärkeää tasapainottaa hartialinja ja kapea lantio. V-kolmio on ihanteellinen vartalotyyppi merenneitomalliselle hääpuvulle. Yläosassa kannattaa suosia maltillisempia yksityiskohtia ja vaikkapa v-mallista pääntietä tai halterneckia. Alaosassa sen sijaan kannattaa olla enemmän volyymia ja ihan suoraa linjaa kannattaa välttää. Myös yksiolkaiminen puku rikkoo kivasti voimakasta ylävartaloa.

A – Päärynä

Päärynämallisella naisella on muhkea peppu, siro ylävartalo ja selkeä vyötärö. Myös rinnat ovat pienemmät kuin esimerkiksi tiimalasilla. Päärynässä, kuten V-kolmiossakin, ylä- ja alavartalo ovat tavallaan eriparia ja se tuo omat haasteensa pukeutumiseen.

Prinsessahelmainen puku imartelee hoikkauumaista A-vartaloa

Kuten tiimalasin, kannattaa päärynän korostaa myös kapeaa vyötäröä puvussa. Runsas helma ja istuva yläosa on tälle vartalotyypille todella hyvä vaihtoehto, koska se korostaa vyötäröä. Prinsessamalli on siis oikein suositeltava ja niitä on mm. juuri nyt tyllihelmaisena hääliikkeet pullollaan. Toimii myös lyhyempänä versiona, varsinkin jos käyttäjä on hieman pidempi. Myös nyt niin trendikkäät pitkät hihat ja muut hentoa ylävartaloa korostavat mallit toimivat A-vartalolle. Mikäli rakastat merenneitomallia, voit A-vartaloisena harkita sitä esimerkiksi peplum yläosan kanssa. Valitse kuitenkin peplum, joka on tarpeeksi pitkä ja ei lopu lantiosi leveimpään kohtaan. Taaksepäin pitenevä malli voisi olla imarteleva.

H- Suora

Suurin osa maailman malleista on H-vartaloisia eli voit onnitella itseäsi, jos osut tähän kategoriaan. Ei siis ole tosiaankaan häpeä, vaikka vartalo olisikin poikamainen, koska niin on mm. Naomi Cambellillakin. Ei huono verrokki?! H-vartalo on siis tyypillisesti aika poikamainen ja hoikka eikä selkeää vyötäröä ole. Rinnat ovat myös aika pienet.

Ompelimolla mittatilaustyönä valmistettu hääpuku

Kuten arvata saattaa H-vartalolle sopivat aika monenlaiset puvut. H-vartaloinen voi lisätä muotoja runsain laskoksin esim lantion ja rintojen alueella tai sitten pitäytyä linjakkaammissa ratkaisuissa kuten ylläolevassa Ompelimolla tehdyssä puvussa. Myös illuusioa vyötäröstä voi loihtia runsaalla alaosalla, tyköistuvalla vyötäröllä ja lisäämällä esim. kaulukset yläosaan. Monenlaiset ratkaisut pukevat h-vartaloa, joten mielikuvitus on lähinnä rajana. Kuitenkin niin, että sekä puvun linjat että materiaalit tuovat pehmeyttä luontaisesti hoikkaan vartaloon.

O – Omena

Omenavartalolla keskivartalo on perinteisesti runsas ja vyöräröä ei juurikaan ole. Useimmat h-vartaloiset pyöristyessään muuttuvatkin o-mallisiksi. O-vartaloisella on usein sirot sääret ja ranteet, joten heille sopii myös lyhyempi malli hääpuvusta. Yleisesti ottaen, empirelinjainen puku ja kietaisumalli imartelevat tätä vartalotyyppiä. Jos olet omena, voit myös harkita puvun päälle vaikkapa pitkää hyvinleikattua kevyttä “jakkua”, joka tuo linjakkuutta kokonaisuuteen. Materiaalivalitaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Valitse pehmeästi laskeutuvia materiaaleja jäykkien morsiussatiinien sijaan.

Empirelinjainen laskeutuva puku pukee hyvin o-vartaloa

Tälle vartalotyypille on erityisen tärkeää huomioida juhlapukeutumisessa myös muotoilevat alusvaatteet. Niillä voidaan luoda hääpuvun alle tasaisen kauniit linjat, joiden päälle puku kauniisti asettuu. Sama koskee toki kaikkia vartalotyyppejä ja erityisesti hääpuvun kanssa tätä asiaa ei kannata unohtaa. Mene siis sovittamaan hääpukua hyvien alusvaatteiden kanssa.

Tässä oli siis lyhyesti vinkkejä kaikkien vartalotyyppien ihannehääpukuihin. Muista kuitenkin pukua valitessasi, että sen täytyy ennenkaikkea olla juuri oikeanlainen sinulle. Sellainen jossa viihdyt tärkeänä päivänäsi! Muistathan, että yksi erinomainen vaihtoehto on teettää morsiuspuku mittatilaustyönä ompelijalla. Silloin saat juuri sinun mittasuhteillesi tehdyn puvun toiveidesi mukaan. Kannattaa kurkata postauksemme aiheesta: Hääpuvun teettäminen mittatilaustyönä – 6 tärkeää askelta.

Minkälainen on sinun unelmapuku ja joko olet löytänyt “sen oikean”?

Hääterveisin,

P.S. Etkö tunne vartalotyyppiäsi? Tule Oulun häämessuille 3.2.3018 (kts. edellinen blogipostaus). Teemme siellä osastolla 10 ilmaisia vartaloanalyyseja, joista saat vinkkiä siihen minkälaista pukua kannattaa etsiä.

P.P.S. Uusi messulippuarvonta Oulun häämessuille on myös facebookin ja instagramin puolella. Käy osallistumassa ja nähdään siellä!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *