juhla-asut, Pukeutumisneuvonta

Välty fiaskoilta – näin teet onnistuneen lookin kevään päiväjuhliin

Kevään – ja kesän perhejuhlat lähestyvät kovaa vauhtia ja asupohdinnat ovat kuumimmillaan. Lakkiaiset, rippijuhlat ja häät sekä muut kevään ja kesän perhejuhlat odottavat pian juhlijoitaan. Moni juhlija saa jo etukäteen päänsäryn siitä mitä sinne kemuihin päälleen laittaisi. Jännittääkö, että menet juhliin joko liian arkisissa tai liian juhlvissa tamineissa? EI hätää, olemme koonneet tähän lyhyen koosteen asioista, joita tulisi ottaa huomioon pukeutumista miettiessä.

Käy lukemassa myös aiemmat postauksemme kevään juhlamuotiin liittyen:

Top 5 kevään 2018 juhlapukumuoti

3 eettisempää tapaa löytää valmistujaismekko

Tässä postauksessa keskitymme naisten pukeutumiseen, mutta miesten pukukoodista ja juhlapukeutumisesta löytyy hyvää tietoa mm. täältä: Perhejuhlien pukeutumisopas  Hyvänä yleissääntönä miehille on mennä juhliin istuvassa tummassa puvussa ja valkoisessa paidassa kera solmion. Ne ovat aina varma ja juhlava valinta.

 

Juhlava pukeutuminen?

Kevään juhlia miettiessä pukeutumisen ohjenuorana käytetään yleensä termiä “juhlava pukeutuminen”. Mitä ihmettä tämä sanapari sitten käytännössä tarkoittaa meille naisille? Ja mitä se voisi tarkoittaa juuri sinun tilanteessasi? Lähtökohtana varsinaisessa juhla-asussa juhlien vieraana tulisi aina olla se, että omalla ulkonäöllä halutaan kunnioittaa juhlien järjestäjää. Meillä naisilla juhlava pukeutuminen on helpoimmillaan kaunis cocktailmekko tai vaikkapa jakkupuku.

Polvipituinen mekko juhlavasta kankaasta on varma valinta kevään juhlaan

 

Aikuiselle juhlijalle hihallinen versio on kaunis. Tämä mekko on ompelimon mittatilaustyö

 

Polvimittaisten asujen kankaat voivat olla juhlavampia kuten silkkiä, pitsiä tai vaikkapa satiinia. Asun viimeistelevät siistit avokkaat ja ihonväriset ohuet sukkahousut sekä pieni juhlava laukku. Oma asu kannattaa myös miettiä suunnilleen samantasoiseksi kuin puolisolla tai avecilla. Se on myös hyvien pukeutumistapojen mukaista. Yksinkertaisemman mekon voi päivittää juhlavammaksi runsailla juhlavilla koruilla ja vaikka hienolla käsilaukulla. Kokonaisuus ratkaisee, juhlapukeutumisessakin!

Asun lisäksi juhlava pukeutuminen tarkoittaa yleistä siisteyttä. Tärkeää on siis varmistaa, että juhla-asusi on puhdas ja sileä. Yleiseen siisteyteen kuuluu myös yleinen hygienia ja naisilla kaunis kampaus. Myös turhan paljastavia juhla-asuja kannattaa välttää. Kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa on hyvien tapojen mukaista, että olkapäät on peitetty ja että hame on vähintään polvimittainen.  Mikäli asu itsessään on vaikkapa olkaimeton, pieni jakku tai huivi on kätevä hartoiden peittona. Jos osallistut ehtoolliselle, kannattaa huomioida, että hameesi pysyy säädyllisenä myös polvistuessa.

 

Hyvä nyrkkisääntö on miettiä oma pukeutumisensa juhlavaksi vetämättä kuitenkaan liikaa huomioita itseensä.
Tarkoitus on, että itse juhlapäivän päätähti tai -tähdet saavat loistaa parrasvaloissa.

 

 

Minkälainen asu ei kuulu päiväjuhliin?

Vaikka nykyisin moni suomalainen tuntuu ajattelevan, että trikoomekossa voisi mennä perhejuhliin, mielestämme trikoo tekee asusta automaattisesti arkisen. Mukavat trikoovaatteet kannattaa siis jättää suosiolla arkivaatteeksi ja panostaa juhlaviin materiaaleihin. Juhlavista materiaaleista saa myös toimivia ja juhlavia kokonaisuuksia, myös erikoistilanteissa kuten pienen vauvan kanssa juhliessa. Joustavia ja paksumpia neuloksia, kuten scubaa, näkyy myös juhla-asuissa ja joustavuus tekee niistä todella miellyttäviä päällä. Vaihtoehtoja siis löytyy todella paljon.

Tämä kaunis puku ei sovellu päiväjuhliin

Toinen ääripää on ylipukeutuminen. Vaikka suomalaiset ovatkin yleensä aika vaatimattomia pukeutujia, juhlissa saattaa joskus mennä jopa vähän överiksi. Pitkät, juhlavasta kankaasta valmistetut iltapuvut eivät nimittäin kuulu päiväjuhliin. Näitäkin välillä näkee käytettävän, mutta päiväjuhlan hameen pituus on turvallisinta pitää cocktailmekon mittaisena. Nykyisin käytetään myös trendikästä haalaria ja maksimekkoja. Kuitenkin pituus tulisi olla noin nilkkoihin. Kuitenkin cocktailpituus on se turvallisin vaihtoehto.  Iltapukumittaiset puvut kuuluvat nimensä mukaisesti iltajuhliin. On myös hyvän maun vastaista pukeutua liian juhlavasti esim. häihin. Punainen väri ei myöskään ole paras mahdollinen valinta häävieraalle ja valkoinen luonnollisesti jätetään morsiamen käyttöön. Tässäkin kantavana ajatuksena on juhlien järjestäjän kunnioittaminen eikä ensisijaisesti pelkät omat pukeutumismieltymykset.

Lyhyenä versiona sen sijaan tyllihelmainen juhlava mekko on juuri sopiva vaikka ylioppilaalle

 

 

Muista alusvaatteet ja ne sukkahousut

Mikään ei paranna asun istuvuutta niin paljon kuin tukevat alusvaatteet. Esimerkiksi mekon istuvuutta ja laskeutumista parantaa muotoilevan alusmekon tai alushousujen käyttö huomattavasti. Muotoilevat alusvaatteet lisäävät myös siistiä yleisvaikutelmaa, kun vaatteet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Mieti esimerkiksi olisiko kaapissasi ehkä joku aiemmin jo hylkäämäsi mekko, joka voisikin näyttää hyvältä oikeiden alusvaatteiden kanssa? Erikoisliikkeiden asiantuntevat myyjät opastavat sinua oikeiden alusvaatteiden hankinnassa. Ne ovat yksi parhaita sijoituksiasi pukeutumiseesi, vaikka olisivatkin piilossa muiden juhlijoiden silmiltä. Ja vaikka kuinka olisi kuuma, ohuet ihonväriset sukkahousut kuuluvat aina juhla-asuun. Ne viimeistelevät juhla-asun. Varaa myös vaihtosukkahousut juhliin mukaan. Silmäpako ei pue ketään!

Entä hattu?

Päiväjuhlissa hattu on naisille sallittu asuste koko juhlien ajan, myös sisätiloissa ja ruokaillessa. Hatun käyttöä voi jatkaa klo 18.00 jälkeenkin.Suomalaiset naiset eivät juurikaan hattuja suosi, mutta ehkäpä pikkuhiljaa voisimme tässäkin ottaa mallia vaikkapa kuninkaallisista. Hattu tai hiuskoriste voi parhaimmillaan olla todella tyylikäs ja tuoda sen viimeisen silauksen asuusi. Ainakin morsiamen ja sulhasten äideille hattua suosittelisin.

Tyylikäs nainen käyttää hattua aina, kun etiketti antaa siihen mahdollisuuden!

Muista kunnioittaa kutsun etikettiä

Suomalaisissa perhejuhlissa viralliset pukukoodit ovat aika harvinaisia. Mikäli kuitenkin saat kutsun esim. häihin, joiden kutsussa ilmoitetaan pukukoodi (esim. tumma puku), kunnioita juhlien järjestäjää pukeutumalla etiketin mukaisesti. Etikettipukeutumiseen vaikuttaa sekä kutsussa mainittu etiketti että juhlien alkamisen kellonaika. Ennen klo 18.00 alkavia juhlia kutsutaan päiväjuhliksi ja sellaisiahan suurin osa kesäisistä kekkereistä on. Pukukoodit on todellisuudessa tarkoitettu helpottamaan vieraiden pukeutumista eikä päinvastoin. Kun noudatat etikettiä, voit keskittyä olennaiseen eli juhlimiseen!.Hyvää etikettitietoa löytyy mm. Studio Merilinnan sivuilta.

Jos et ole varma – kysy!

Tärkeä vinkki jokaiselle juhliin tulijalle on, että epävarmuuden iskiessä voi aina kysyä juhlien järjestäjältä minkälaista vaatetusta hän juhlijoilta toivoisi. Kyse ei ole kuitenkaan sinun oikeudestasi pukeutua niinkuin haluat vaan nimenomaan kunnioituksesta juhlia ja niiden järjestäjiä kohtaan. Erityisesti häiden kohdalla kysyisin aika herkästikin minkälaista pukeutumista morsiuspari odottaa vierailtaan.

Lisäksi kannattaa myös tiedustella minkälaisissa tiloissa juhlat järjestetään. Ruohikolla kävellessä piikkikorot takuulla uppoavat multaan ja silloin jalkaan ei kannata laittaa niitä tarkkaan varjeltuja Loubotineja jalkaan. Voi myös olla, että juhlissa ollaan monenlaisissa ympäristöissä, joihin kannattaa varautua erilaisilla kengillä ja ulkona oleiluun esim. huivilla tai pienellä jakulla.

Tuleeko teille mieleen jotain hyviä vinkkejä juhlapukeutumiseen ja unohdimmeko mainita jotain tärkeää? Muista kuitenkin, että tärkein asusteesi juhlissa on hymy. Oikeanlaisessa asussa se irtoaa helpommin ja voit keskittyä rauhassa juhlimiseen.

Ihania juhlavalmisteluja toivottaen,

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *