Korjausompelimo, Pukeutumisneuvonta

Tee supersiivous vaatekaapillesi!

Tämän kuun tyylivinkkinä tarjoamme kipeän käytönnöllistä potkua pyllyllesi rakas lukija. Kausi nimittäin vaihtuu ja sen myötä pitäisi myös vaatekaappia siivota lämpimämpiä kelejä odottelemaan. Annamme sinulle muutamia käytännönvinkkejä miten hommassa kannattaa edetä. Oletko valmis? Aika vaatekaapin suursiivoukselle on siis än-yy-tee NYT!

1. Varaa aika kalenterista

Me Ompelimon tytöt tiedämme hyvin mitä tarkoittaa kiireinen arki. Siinä ei jää aikaa spontaanille vaatekaapin levittelylle pitkin makuuhuonetta jonain satunnaisena päivänä. Kaikkien harrastusmenojen, töiden ja kaupassakäyntien ohessa, tätä ei vaan tule tehtyä ex tempore. Homma on hoidettava tehokkaasti ja suunnitelmallisesti. Siksi ehdotammekin ensimmäseksi, että kuten minkä tahansa muun menon, merkitset tämän vaatekaapin siivousajan kalenteriisi.

Pidä kiinni siitä varatusta ajasta  – myös itsesi kanssa. Ai vaatekaapin perkaaminen ei ole lempipuuhaasi? No aika harvalle se on. Tiedämme kyllä, että tekosyitä tämän tekemättä jättämiseen ilmaantuu. Siksi siihen kannattaakin ryhtyä silloin, kun on ajatellut ja tehdä homma loppuun. Ehdit lukemaan sen naistenlehden (ehkä) myöhemminkin. Tämä ajan investointi kuitenkin kannattaa, koska siisti sekä sesonkiin ja käyttäjälleen sopiva vaatekaappi on arkeasi ratkaisevasti helpottava tekijä.

2. Lajittele pinoihin

Aloitetaan varsinainen vaatekaapin perkaus lajittelemalla vaatteet erilaisiin pinoihin. Käy läpi vain arjen käyttövaatteet. Alusvaatteet, sukat ja urheiluvaatteet voit hoitaa toisella kertaa, koska kokemuksesta voimme kertoa, että tässäkin on hommaa.

Lajittele kaikki vaatekaapin arjen käyttövaatteet seuraaviin viiteen pinoon. Jokaisen pinon kuvauksen kohdalla on myös toimenpide, jota suosittelemme kyseisen ryhmän vaatteille.

1. Suosikit

Ne ihanat arjen pelastajat, joita käytät viikottain tai ainakin kerran kuussa. Näistä koostuvat sinun arkesi toimivat asut tällä hetkellä.

TOIMENPITEET: Nämä voit jättää suoraan vaatekaappiisi, koska niitä tarvitset joka päivä.

2. Väärän sesongin vaatteet

Kesämekot keskellä talvea tai paksut untuvatakit kesällä? Lajittele tähän pinoon ne vaatteet, joita ei voi käyttää tämän hetkisessä sesongissa. Tärkeä osa toimivaa vaatekaappia on, että siellä ei ole liikaa tavaraa.

TOIMENPITEET: Nyt sesongin vaihtuessa on oikea aika pistää nämä vaatteet kausisäilöön. Jos sinulla ei ole ylimääräistä kaappitilaa esim. käyttämättömät laukut toimivat hyvin tässä tarkoituksessa tai vaikka pahvilaatikot vaatekomeron perällä. Vaatekaapin käyttö helpottuu, kun siellä on vain oikean sesongin vaatteita.

3. Ihan kivat, mutta käyttämättä jääneet

Tähän pinoon menevät kaikki vaatteet, jotka ovat seisoneet kaapissasi käyttämättä vähintään vuoden. Alelöytö tai joku muu ihan kiva vaate, jota et kuitenkaan syystä tai toisesta osaa käyttää. Mittasuhteet ovat ehkä väärät tai väri jotenkin epäsopiva muihin vaatekaapin vaatteisiin. Tai ehkä joku muu määrittämätön asia, jonka takia vaatetta ei ole vain tullut laitettua päälle. Tai sitten ne ovat entisiä suosikkeja, mutta nykyinen tyylisi on hieman erilainen.

TOIMENPITEET: Tämän pinon vaatteet kannattaa käydä läpi huolella. Kannattaa sovittaa näitä vaatteita päälleen ja arvioida mikä niissä on vialla. Pituus, leveys, malli? Onko niissä ehkä pienten muutosten jälkeen potentiaalia jopa suosikkivaatteeksi?Nämä vaatteet saattavat myös kieliä esimerkiksi huonoista shoppailutavoista. Kirjoita siis erityisen tarkkaan ylös huomioita näistä vaatteista. Voit kirjata ylös esim.

Myös nahkavaatteiden modifiointi onnistuu. Asiakkaan nahkatakin hihat lyhennettävänä meillä.

seuraavia asioita:

  • Missä tilanteessa olet vaatteen hankkinut tai oletko saanut sen jostain?
  • Koetko, että vaate on ehkä liian “överi” tai näyttävä?
  • Ovatko nämä vain hankalia yhdistää muuhun vaatekaappiin?
  • Onko se kenties paniikkiostos jotain erikoistilannetta varten, joka ei sitten lopulta palvellutkaan muuta kuin sen yhden asun osana. Onko vastaavia ostoksia useampia?
  • Voiko vaatteen materiaali olla sellainen, joka on liian työläs huoltaa? Silkki tai esim. silitettävä puuvillapaita on rypistymätöntä polyesteria työläämpi huollettava.
  • Kertooko vaate jostain shoppailutavasta, josta olisi syytä päästä eroon?
Tämä on myös se pino, jonka kanssa voit tulla käymään Ompelimolla.  Meillä on ilmainen palvelu, jossa voimme yhdessä katsoa mitä muokkauksia vaatteelle voisi tehdä. Katsomme yhdessä miten siitä tulisi istuvampi/paremman mittainen. Annamme myös ilmaisen arvion vaatteen korjauskustannuksista ja voit itse päättää onko korjaaminen hintansa väärti.

4. Tavoitevaatteet

Ne 1-2 kokoa liian pienet vaatteet, joita lähes jokaisen naisen vaatekaapista löytyy. Ne vaatteet, jotka saavat olomme tuntumaan liian isoilta olivatpa ne kaapissa tai päällä.

TOIMENPITEET: Laita nämä VÄHINTÄÄN pois jokapäiväisestä käytöstä. Ne ainoastaan tuovat pahaa mieltä siitä, että et ole sen kokoinen kuin näiden vaatteiden mukaan sinun “pitäisi” olla. Mieti myös voisiko niitä laittaa kierrätykseen. Jos kokosi muuttuu, voit hankkia sitten uusia vaatteita. Meidän tuomio on siis jokatapauksessa “EI” tavoitevaatteille.

5. Rikkinäiset vaatteet

Nappi irti tai helmasauma repsottaa. Vaatteet, jotka saattavat kuulua jopa suosikkivaatteisiin, mutta kaiken käytön seurauksena ne ovat menneet rikki. Tähän pinoon siis jokainen rikkinäinen vaate kaapistasi.

TOIMENPITEET: Jos ompelet itse, siirrä korjattavat vaatteet pois vaatekaapistasi, vaikka “korjausjonoon” ja korjaile niitä kiireellisyysjärjestyksessä. Esim. television ääressä on hyvä ommella kiinni irronneita nappeja.

Jos et ehdi tai osaa itse korjata, tuo ne meille ompelimolle. Pienet korjaustyöt hoituvat kohtuullisen nopeasti ja edullisestikin, joskus jopa odotellessa.

Tärkein neuvo on kuitenkin pitää vaatekaapissa vain ne vaatteet, jotka ovat koko ajan käytössäsi. Tällä tavoin vaatekaappisi on ilmava ja helposti hahmotettavissa. Se helpottaa kovasti arkea.

Kääräisepä siis hihat ja ala hommiin. Me tehdään myös niin tahoillamme. Tämän siivouksen tehtyäsi sinulla on myös selkeämpi kuva siitä mitä uutta oikeasti vaatekaappiisi tarvitset. Vasta siivouksen jälkeen me annamme sulle siis luvan shoppailla uutta kivaa kevääseen 😉

Tsemppiä kevätsiivoukseen toivottavat,

Ompelimon tytöt
Anu, Sinikka ja Reeta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *